Software as a Service

SAAS

SAAS staat voor Software as a Service. Dit is een model waarbij softwareleveranciers en ook Alympus, hun software via het ASP-model aanbieden.

Een Application Service Provider (kortweg ASP) is een organisatie die regelt dat u, via een internetaansluiting, een deel van, uw administratieve bedrijfsprocessen kunt uitvoeren. Er worden feitelijk twee soorten van applicaties aangeboden, te weten:

Webbased; waarbij u alleen een aansluiting op internet nodig hebt en een browser. De toepassingen zijn als het ware specifiek ontworpen om via internet te gebruiken. In de meeste gevallen treden softwareleveranciers hier dan zelf op als ASP. Er wordt ook wel gesproken over Software as a Service, kortweg: SAAS, als het gaat om dit aanbod.

Web enabled; in dit geval worden (veelal toepassingen die lokaal draaien onder Windows) via Terminal Server Emulatie aangeboden via internet. Het zijn meestal Internet Service Providers (ISP’s) die optreden als Application Service Provider en software van derden beschikbaar stellen via dit model. In het laatste geval wordt dan gesproken over “Applicatie hosting”, waarbij u zelf als het ware uw applicaties onderbrengt bij een gespecialiseerd hostingbedrijf.
De Inzetbaarheidsmonitor is een webbased applicatie en is daarom ook overal via een internetverbinding te bereiken.

Voordelen SAAS-model

Minder investeringen
IT-toepassingen kunt u gebruiken op abonnementsbasis. Investeringen in hardware en software kunnen aanzienlijk naar beneden gaan. Als u gebruik maakt van een SAAS-toepassing hoeft u alleen te beschikken over een of meer PC’s (al dan niet in een netwerk) met een internetaansluiting en wellicht enkele (lokale) printers. De software hoeft u niet aan te schaffen maar huurt u via de abonnementsconstuctie.

Opgebouwde kennis
Vaak is een ASP aanbieder gespecialiseerd in bepaalde softwarepakketten. U kunt dan profiteren van zijn opgebouwde kennis, zonder zelf een IT-afdeling in te richten met deskundigen.

Aandachtspunten SAAS-model

Directe internetverbinding
Houdt rekening met de kosten van een directe internetverbinding (met natuurlijk voldoende bandbreedte op drukke uren van de dag).  Met breedband internet (kabel, adsl) tegen een vast bedrag per maand zullen de kosten ook beperkt blijven volgens ons.

Maatwerk
Hoe gaat u om met maatwerkprogrammatuur of een koppeling met reeds bestaande systemen in uw bedrijf?